Zalety kanibalizmu

menu
Wstęp
Co rozumie się pod pojęciem kanibalizmu
Dlaczego ziwerzęta stają się kanibalami
Zalety
Kanibalizm okazjonalny
Wpływ środowiska
Zabijanie młodych u lwów
Zabijanie potomstwa u naczelnych


Larwa biedronki
Kanibalizm może się wydawać obrzydliwy i bez sensu. Gdyby tak było, gatunki drapieżne dawno by się już same wytępiły. Inaczej spogląda się na kanibalizm u gatunków, których populacje zyskują zatrważające wielkości. W takim przypadku podnosi on znacznie szanse przeżycie pozostałych jednostek i całego gatunku. Zbyt wielka populacja prowadziłaby do bezpośredniego wyczerpania źródeł pożywienia i wyginięcia gatunku na danym terytorium. W ostre zimy lub długie susze korzystniejsze jest przetrwanie mniejszej ilości osobników nasyconych ciałami swych towarzyszy, dla których też pozostaje więcej pożywienia, niż wegetowanie wielkiej ilości głodujących zwierząt. Kijanki pożerające swego martwego towarzysza
U gatunków, które produkują duża liczbę potomstwa częste jest wzajemne pożeranie się rodzeństwa, tzw. Kainizm. U kijanek niektórych ropuch jest on wrodzony. Kanibalizm wobec rodzeństwa zmusza też setki świeżo wyklutych pajączków do rozproszenia się po okolicy.